lauantai 12. tammikuuta 2013

Himoa ja raakakaakaon ominaisuuksia

 Tänään sitten teki mieli jotain. Se on jännä tunne, kun tekee mieli jotain, mutta ei osaa kohdistaa haluaan sen pidemmälle. Sitten sitä kulkee keittiössä edestakaisin repien kaapeista kummia juttuja ja sotkien koko keittiön, naukkailen lusikallisen sitä ja haarukallisen tätä. Yleensä kuitenkin löytämättä himonsa kohdetta.

Noin sadan himontyydytystestin jälkeen ajattelin kokeilla raakasuklaata. Jos vaikka raakasuklaasaksanpähkinät olisivat himoni autuaallinen täyttymys! Olen tehnyt onnistuneesti raakasuklaata kerran ja ajattelin, että sen tekeminen on ihan heleppo nakki. No tämä kokenut raakasuklaa-artisti aloitti hommansa, sulatti kookosrasvan (huom. kylmäpuristetun), lisäsi kaakaota ja maustoi innovatiivisesti. Suklaan versio yksi oli loistava! Siinä oli kaakaon lisäksi lucuma-jauhoa, hunajaa, suolaa, puristettua limea ja inkivääriä. Hieno yhdistelmä! Mutta koska en halunnut luopua saksanpähkinäideastani, tiedostaen myös niiden karvaan maun, suklaani alkoi maistua vain saksanpähkinälle. Se oli masentavaa. Lisäsin mustikoita. Ihan ok ratkaisu, mutta inkivääri ja lime eivät enää päässeet oikeuksiinsa. Sitten lisäilin vähä sitä sun tätä ja lopputulos oli keskinkertainen, kuivahkon karvas saksanpähkinämustikkasuklaa.

Loppujen lopuksi onnistuin ainakin siinä, että himoni katosi. Liekkö sitten ollut ihan hervottoman järjetön keskinkertaisen, kuvahkon karvaan saksanpähkinämustikkasuklaan himo. Kenties.

                                                             (on se kaunis!!)

Googlettein tovin ja löysin tällaisia hyötyjä raakakaakaon käytöstä:

-ravinnerikas ruoka-aine - yli 1200 aktiivista ainesosaa, 10% painosta antioksidantteja (se on paljon!)
-suojelee kehoa sydänsairauksilta
-ehkäisee sydänkohtauksilta
-paljon kuituja
-paljon magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, kuparia ja sinkkiä
-saa aikaan hyvänolon tunnetta
-piristää
-lisää psyykkistä suorituskykyä (hetkellisesti)

-Kaakaossa on anandamidillaa (luonnollisesti aivoissa esiintyvä hermosolujen välittäjäaine). Anandamidi vaikuttaa mielialaan, sitä erittyy aina kun ihminen kokee autuutta ja onnellisuutta. "Anandamidilla on osansa hyvän olon luomisessa, muistin parantumisessa, masentuneisuuden poistumisessa ja yhteydelisyyden tunteen kokemisessa. Se stimuloi myös motivaatiota luovaa osaa aivoissamme." (http://www.superfoodit.com/kaakao.html)

Kaakaossa on kuitenkin myös haittapuolensa runsaasti käytettynä:

-alkaa mahdollisesti aristaa suuta
-sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia
(ja varmasti paljon muutakin, jos alkaisi oikein tonkia)

Paljonko päivässä?

Papuja 10-20/päivä tai
nibsejä 4-5 rkl/päivä tai
jauhetta 1-3 rkl/päivä

Kokeneemmat käyttäjät voivat syödä enemmän, jopa 4 papua/painokilo!

Nopealla yleiskatsauksella en löytänyt paljoa kommentteja siitä, sopiiko raakakaakao lapsille yhtä hyvin kuin aikuisille. Ehkä? Tietääkö joku?

Lähteet:
http://www.superfoodit.com/kaakao.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaakao

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti