keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Raakaa puuroa

Aamupala on aina ollut minulle hankala homma kaikkinensa. Yleensä se pitää syödä kiireessä, liian aikaisin, liian väsyneenä, liian huonovointisena, liian terveellisenä... Olen kokeillut kaiken maailman puuroja, jugurtteja, myslejä, rahkoja ja sen sellaisia. Aina kyllästyn, joissain tapauksissa en ole koskaan edes pitänyt siitä, mitä syön. Kaiken lisäksi jaksan syödä samaa aamupalaa vain hetken kerrallaan. Viikko on jo pitkä aika tässä suhteessa. Aamupala lienee yksi ateria-nemesiksistäni.

Toinen ongelmani on, että työelämässä pitkien työmatkojen ja epäsäännöllisten aikataulujen vuoksi aamupalan ja lounaan väli helposti venyy. Ja minulle tulee nälkä. Kova nälkä. Aamupalan pitäisi siis siedettävän maun lisäksi, pitää nälkää. Aasinsilta raakapuuroon ei ole mitenkään selkeä etsiessä näitä ominaisuuksia aamupalalta. Mutta hädissäni halusin kokeilla. Aluksi epäonnistuin surkeasti. Liotin yön yli ohra- ja spelttisuurimoita ja aamulla hampaissa nirskui gluteeni kuin purkka. Hyi. Yritin ratkaista ongelman muussaamalla jyvät liotuksen jälkeen sauvasekoittimella ja lisäämällä liotettuja luumuja. Hyi. Luovutin hetkeksi, kunnes hoksasin kokeilla kaurasuurimoita. Niiden rakenne oli hyvä liotuksen jälkeen, harmiksi maku oli edelleen hyi. Luovutin jälleen.

Anoppilassa jatkoin kuitenkin terveyshörhöilyjäni liottamalla edelleen kaurasuurimoita yön yli vedessä ja odottaen ihmettä. Aamulla anoppi oli tehnyt tapansa mukaan puuroa, enkä tietenkään tohtinut olla ottamatta sitä. Maidon vähentämisen vuoksi otin puuroa kuitenkin vain noin kaksi ruokalusikallista ja sekoitin siihen liotetut suurimot. Näin puuro näytti samalta, eikä minun tarvinnut selitellä raakapuurokokeiluitani. Sitten kaadoin päälle mustikkaa ja tadaa! Puuro oli hyvää. Kaurasuurimot tarvitsevat siis mössöä maukseen. Tästä inspiroituneena kehittelin ensimmäisen raakapuuroreseptini, joka on muuten hyvä! Ja pitää nälkää useamman tunnin. (tietty tähänkin kyllästyn jossain vaiheessa, mutta toistaiseksi nautiskelen vielä)

 Olkaat hyvät (1 annos):

 n. 1dl kaurasuurimoita
 n. 1/2 tl jotain hippisuolaa
1/2 banaani 1 rkl auringonkukan siemeniä
1 rkl kaakaonibsejä

Laita kaurasuurimot likoamaan edellisenä iltana. Itse käytän luomusuurimoita, kun viljatuotteissa hintaeroa ei juurikaan ole. Aamulla kaada vesi suurimoista pois ja sekoita suurimoiden joukkoon suola (esim. ruususuola tai muu prosessoimaton suola). Muussaa banaani ja sekoita suurimoiden joukkoon. Sitten vain lisää auringonkukansiemenet ja kaakaonibsit. Joku voisi sanoa kaakaonibsien olevan lievää ruuan kamahomostelua, mutta kannattaa kokeilla! Tässä suhteessa kamahomoilu kannattaa!

(kuva tulee myöhemmin, tänään kerkesin jo syödä raakapuuroni!)

3 kommenttia:

  1. Ooks kokeillu liottaa hirssiä? Se on mun mielestä blendattuna aika hyvä raakapuuromateriaali. Näitä haluisin kans kokeilla: http://www.kitchenchameleon.com/2010/08/paivan-purkit-eli-raakapuuroista.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkistä ja vinkistä! En ole kokeillut. Googlettelin hirssiä hieman, mut en kauheesti löytänyt tietoa. Sanottiin, et pitäis aina kuumentaa? Liekkö tuo nyt sitten mielipide vai absoluuttinen totuus :) Täytyy tutustua asiaan!

    VastaaPoista
  3. Oikeesti? Mä en ees ajatellu... Täällä lukee että menee liotuksen jälkeen raakanakin, joten päätän luottaa siihen :D http://www.fitnessfirst.fi/fi/kuorittu-hirssi-500g-luomu.html
    Jossain vaiheessa vetelin aamulla aina hirssi-banaani-mustaherukkaraakapuuroo, se oli tosi jees.

    VastaaPoista